Posted on Leave a comment

Digitalt nettsamfunn

sj-cyberspaceI takt med at cyberspace vokser seg større, er det som at vår egen verden blir mindre og mulighetene flere.

I dagens samfunn er det enkelt å få oversikt og det meste vi lurer på er vi bare noen tastetrykk unna å finne svaret på. I tillegg gjør digitale tjenester det mulig å jobbe eller motta tjenester, men allikevel befinne seg omtrent hvor som helst. Det finnes uendelige muligheter, alt fra regnskapsføring og psykologhjelp, til språkkurs og gitartimer.
I mange tilfeller trenger du ikke engang å dra til politiet for å anmelde en sak, du kan sende inn anmeldelsen over nett hvor politiet sitter i andre enden og behandler saken din. Kommunikasjonen blir mer og mer nettbasert og friheten på mange måter større. Selv har jeg sittet på andre siden av verden opptil flere ganger og styrt nettbutikken min uten at det har vært noe mer utfordrende enn om jeg hadde gjort det hjemmefra.

Noe som har blomstret veldig den siste tiden er dagligvarehandel på nett, og som med det meste er det selvsagt delte meninger om dette. Når innovasjonen konfronterer oss med våre vante mønstre vil det alltid dukke opp spørsmål. Går det mot slutten på dagligvarebutikkene slik vi kjenner dem? Og hva med de lokale arbeidsplassene?
Det skal nevnes at dette med mathandel over nett ikke er helt nytt her til lands, Rema 1000 gjorde et forsøk allerede på 90-tallet.  Dette gikk ikke som de hadde håpet på, og tilbudet forsvant. Men det er stor forskjell på 1998 og 2016.

Varer på døra ikke liv laga? 

En som går hardt ut mot disse tjenestene er varehandelsekspert Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI, som blant annet mener at transaksjonskostnadene blir for høye. Les mer om synspunktene hans her:
https://www.bi.no/bizreview/artikler/varer-pa-doren-ikke-liv-laga/

Gisholt har også sagt at mathandel på nett ikke utfordrer verken bransjen eller folks forbruksvaner, og det skal sies at mat på nett kun utgjør en brøkdel av omsetningen av dagligvaremarkedet. Foreløpig.
Hvordan det ender til slutt vil bare tiden vise, kanskje har Gisholt rett, eller kanskje han rett og slett undervurderer tiden vi lever i? Folk tar feil gang på gang, særlig når de skal spå i framtiden. Bill Gates på sin side hevdet en gang i tiden at han ikke hadde noe tro på internett..
Verden er i konstant bevegelse og kommer ikke til å slutte med det. Samfunnet må tilpasse seg den digitale utviklingen underveis ved å stadig tenke nytt og følge med på hva som skjer. Utviklingen vil stadig by på utfordringer og det vil oppstå nye problemstillinger – gang på gang.

Da jeg var barn var det ikke snakk om å handle noe som helst over nett, barn som vokser opp i dag ser på dette som en selvfølge, blant annet fordi de vokser opp med foreldre som er godt etablerte i det digitale levesettet. Sønnen min på ni er vant med at vi som foreldre gjør innkjøp av alt fra mat og klær til interiør og julepresanger over nett. Det gjør livet enklere på mange måter, du trenger ikke en gang å gå ut døra. Det er tidsbesparende, du slipper lange køer og utvalget er ofte større.
Hvordan vil innkjøpsvanene til neste generasjon være? Og generasjonen etter det igjen?

Det er fascinerende å tenke på mulighetene som ligger i vårt digitale univers og hvordan ting vil være om bare noen år. Verden har fått et futuristisk preg og konsepter som tidligere har blitt sett på som science fiction er plutselig reelt.
Bare ta dette eksempelet; Se for deg at du kontrollerer en drone bare ved å holde opp telefonen din og vri den i retningen du ønsker at dronen skal gå. Vil du at den skal stige, så hever du telefonen. Vil du at dronen skal fly til venstre vrir du telefonen til venstre. Se også for deg at du står på én side av et kontinent og at dronen befinner seg på den andre siden. Dette har faktisk skjedd, ta en titt på linken under.
http://news.mit.edu/2011/iphone-drone-control-1108
For å dra den reelle vitenskapsfantasien enda litt lenger opp i høyden; Det er sendt opp flere tusen satellitter til verdensrommet og de fleste av de styres fra datamaskiner her nede på jorda. Og enda mer far out – Mars. Et lite klikk på Google så kan du se bilder som er tatt over 55 millioner km unna!

Miljøveiledning på nett

I følge min første oppgave innen Digital Markedsføring skal jeg se for meg en ny tjeneste som kan selges i Norge, men som samtidig produseres et annet sted i verden. Idéen min er nok ikke like spektakulær som eksemplene over, men kunne kanskje utgjort en forskjell allikevel. Ved siden av å drive hellans.no er jeg også utdannet interiørkonsulent. Jeg har et ønske om å starte en nettbasert konsulenttjeneste, men kvier meg litt samtidig. Det å være godt over gjennomsnittet opptatt av miljø og samtidig jobbe som interiørkonsulent går ikke nødvendigvis hånd i hånd, det skal mye kunnskap til for ikke å tråkke over en del miljøetiske grenser. Hvilke typer treverk er greit å bruke, hva slags maling er best, er det noen tekstiler man bør holde seg unna? Dette er ting det i stor grad går an å lese seg til på egenhånd, men det krever mye tid og det er mange feller å gå i. I disse dager begynner (heldigvis) engasjementet for kloden vår å øke i omfang og kanskje er det på tide å opprette en tjeneste som kan veilede og hjelpe folk til å leve mer miljøvennlig. Tjenesten jeg ser for meg skal ikke nødvendigvis bare gjelde for folk som jobber med interiør som i mitt tilfelle, men også for privatpersoner, arkitekter og arbeidsplasser som vil vite mer om hva man kan gjøre for å forbedre omgivelsene og er villig til å gå sine egne vaner litt i sømmene. environmentMin idé er en nettbasert miljøkonsulenttjenste som kan gi deg full oversikt over alt du i din situasjon kan og bør ta hensyn til. La oss si at tjenesten for eksempel tilbys via en organisasjon med et miljøformål. Jeg har ikke oversikt over hvordan de forskjellige miljøvernorganisasjonene anskaffer midler og det er mulig forslaget vil by på utfordringer i forhold til drift og skatter osv, men dette er kun et eksempel, så la oss legge eventuelle hindringer til side for nå og gå til idéens kjerne.
La oss bruke WWF som eksempel på en aktuell organisasjon. WWF regnes for å være en av de største og mest innflytelsesrike miljøvernorganisasjonene i verden. Organisasjonens mål var opprinnelig å beskytte truede dyrearter, men de siste årene har de hatt mer fokus på natur- og miljøvernarbeid og bekjempelse av de menneskeskapte klimaendringene.
WWFs hovedkontor ligger i Gland i Sveits og det er herfra det globale arbeidet i hovedsak blir administrert. Samtidig har de kontorer i over 80 land. Det jeg ser for meg er at det blir utviklet en konsulenttjeneste basert på kunnskap om tiltak man kan gjøre for å endre forbruk og vaner. Problemet vi står ovenfor er globalt, samtidig har alle land forskjellige utfordringer, derfor tenker jeg at de forskjellige kontorene i de forskjellige landene tilpasser tjenestene etter hvor de befinner seg. På denne måten vil også organisasjonen kunne tjene penger på en tjeneste utviklet i for eksempel Sveits, men som selges både i Norge og store deler av verden.

Som nevnt ovenfor ser jeg for meg at tjenesten kan tilbys av en organisasjon, dette er fordi at en organisasjon som regel jobber mot et klart og definert mål, noe som gir god innsikt og forhåpentligvis ærlige motiver. Det skal allikevel ikke skyves under et teppe at det er delte meninger om både WWF og andre miljøvernorganisasjoner. Det finnes beskyldninger om dobbeltmoral og korrupsjon og mange kritiseres for å ta i mot penger fra selskaper man ikke forbinder med miljøvern.
For mange ville kanskje staten hatt mer kredibilitet, men hvem som hadde egnet seg best eller ikke til å ta på seg en slik oppgave går vi ikke videre inn på i denne omgang.
Poenget er at det hadde vært flott å ha noen å henvende seg til som hadde kunnskap og motiver til å veilede enkeltpersoner, bedrifter og andre interesserte mot et grønnere levesett, det finnes et hav av tiltak man kan gjøre som strekker seg lenger enn å reise kollektivt og kaste mindre mat.

Nettsamfunnet 

Cyberspace er et eget univers på vår egen klode, et stort samfunn som består av mange mindre samfunn, på godt og vondt. Jeg kjenner folk som har startet innsamlingsaksjoner på nett hvor mennesker på kryss og tvers av landegrenser har kommet over aksjonen og donert penger. Jeg har sett mennesker dyrke interessene sine sammen med likesinnede og jeg har sett mennesker finne kjærligheten. Folk finner hverandre, uavhengig av hvor de kommer fra. Det er ekte mennesker som danner disse samfunnene, og på lik linje som i vår dagligdagse verden finnes det dessverre også nettsamfunn som ikke burde eksistert. Det er ikke sjeldent at avisene skriver om nettmobbing, hevnporno og kriminelle nettverk.
Konklusjonen blir at som i alle samfunn byr nettsamfunnet både på fordeler og ulemper, om det er mest fordeler eller mest ulemper må være opp til hver enkelt å bedømme. Personlig greier jeg ikke å bli enig med meg selv om hva jeg mener om saken. Det digitale nettsamfunnet byr opp til at kriminelle får et større spillerom, samtidig kan man få mye positivt ut av dagens løsninger. Det er positivt at man kan holde kontakt med venner og familie som bor på tvers av landegrenser uten å risikere en absurd telefonregning. Det er lettere å oppdage global urettferdighet når verden er mer åpen, og miljøet blir spart ved for eksempel å lese bøker og nyheter på nett. Det er svært mange gjøremål det er lettere å gjennomføre og veien til kunnskap er betydelig kortere.
Akkurat i dette øyeblikk sitter jeg og skriver en oppgave, et blogginnlegg, som skal leveres digitalt. Jeg tar et emne på høyskolen og jeg tar det over nett. Utdannelsen til å bli interiørkonsulent tok jeg også over nett. På denne måten kan jeg gjøre skolearbeid når det passer og slipper å møte opp til faste tider.

14438779_10157507951250273_650583385_oAkkurat nå ble jeg avbrutt fordi jeg fikk en melding på messenger som jeg måtte svare på, og fire snapper (som jeg også måtte svare på, derav det flotte illustrasjonsbildet til venstre). Jeg har akkurat googlet hva som er forskjellen på asteroider og kometer, fordi jeg plutselig lurte på det og fordi jeg kunne finne svaret enkelt. Bildet jeg la ut på Instagram tidligere i dag har akkurat fått to nye likes og jeg fikk akkurat varsel om at nettbutikken har hatt et salg.

Er det bedre nå enn sånn det var før?
Jeg er ikke den første til å lure på om friheten det digitale gir egentlig er frihet. Er det en bra ting at alt, inkludert deg selv, er tilgjengelig hele tiden, eller gjør det at du egentlig mister friheten litt? Dette får bli tema en annen gang. Akkurat nå skal jeg logge av alt som kan logges av og kjenne litt på hvordan det er å leve utenfor det digitale nettsamfunnet i noen timer, kanskje vil jeg føle meg friere, kanskje ikke. Det finnes jo der ute uansett hvor mye jeg logger av.

Og forresten, hvis du ikke visste det fra før, eller ikke allerede har funnet det ut på egenhånd – asteroider er bitte, bitte små planeter som først og fremst består av stein, mens kometer  i hovedsak er laget av is – Det er forskjellen.

Please follow and like us:
Posted on Leave a comment

Hei og velkommen til min blogg!

Jeg er Lina, også kalt Loppelotta. Til vanlig driver jeg nettbutikken hellans.no og ved siden av tar jeg et enkeltemne ved Høyskolen Kristiania, og det er akkurat dette emnet som nå har pushet meg vekk fra komfortsonen og ut i bloggverdenen. Det er Digital Markedsføring som skal under lupen, noe som vil gjenspeiles i bloggen i ledtog med mitt engasjement rundt miljø og bærekraft, og bedriften min.

Continue reading Hei og velkommen til min blogg!

Please follow and like us: