Posted on Leave a comment

Digitale tjenester

Det å beskrive begrepet “digitale tjenester” høres i utgangspunktet ut som en grei sak, men disse to ordene rommer så mye at man kan bli helt svimmel. Mennesker i dag bruker så mange digitale tjenester at verden i sannhet hadde stoppet opp om alle disse tjenestene brått hadde sluttet å fungere. Store deler av den moderne samfunnsstrukturen er rett og slett bygget opp av digitale tjenester.

En vanlig morgen for meg, en ganske gjennomsnittlig kvinne på 33

Jeg åpner øya og griper etter telefonen. Sjekker Facebook, Snapchat, Instagram og mail, før jeg trykker meg inn på Nrk.no for å se om det har skjedd noe oppsiktsvekkende i løpet av natta. Hvis jeg er skikkelig trøtt spiller jeg til og med litt Candycrush så hodet våkner litt.

Jeg står opp og setter på Spotify, litt musikk på morran er sjeldent feil. Når jeg spiser frokost chatter jeg på Messenger med ei venninne, vi avtaler å møtes til helga. Jeg tar en bit av brødskiva, ei traust skive med ost og paprika. Hvor sunt er paprika, egentlig? Jeg Googler det mens jeg dytter i meg siste biten.

I dag må jeg huske å bestille frisørtime. Så var det de der greiene med Nav! Og så de dokumentene forsikringsselskapet skulle ha. Det skal heldigvis ikke mer enn noen tastetrykk til, så er disse gjøremålene i boks. Resten av dagen er satt av til studier. Nettstudier, for å være eksakt. I morgen også. Men dagen etter der skal jeg ta meg en velfortjent pause! Da skal jeg på konsert. Billetten min ligger allerede inne på Ticketmaster-appen på telefonen min, så jeg er good to go, ready to rock! Åh, det hadde jeg nesten glemt! Skylder jo penger til en venn for den billetten. Vipps! Da var det ute av verden.

Digitalisering er når noe går fra å være analogt til digitalt. I gamledager måtte man dra i banken hvis man skulle overføre penger til en venn og en bankansatt måtte gjøre jobben. I dag tar det ca 15 sekunder, så er det gjort via en app uten fysisk anstrengelse fra noen. Digitalisering er forenkling og effektivisering, og digitale tjenester har med dette fått et godt grunnfeste i folks liv. Tanken er vel i bunn og grunn at tid er verdifullt og jo mer man kan gjøre på kortere tid, jo bedre.

Noen digitale tjenester er selvsagt nyttigere enn andre. Om Snapchat og Candycrush plutselig forsvant, ville fortsatt verden gått rundt for de fleste av oss. Men hva hvis nettbankene brått og uforutsett opphørte? Det ville blitt kaos. De kontorene man oppsøkte når man skulle ordne med banktjenester før, finnes det nesten ingen igjen av. Bankene har ikke lenger kapasitet til å ta imot kunder slik de gjorde for noen år siden og hvis det digitale hadde sviktet og forsvunnet i løse lufta, ville det ha påvirket de fleste i landet vårt i ganske stor grad. Verden er ikke lenger bygd opp til å være analog og landet vårt har i tillegg som mål å ha verdens beste digitale tjenester. I følge Dagsavisen har regjeringen foreslått en historisk høy satsing på å digitalisere offentlig sektor i årets statsbudsjett.

Vi bruker så mange digitale tjenester i hverdagen at de fleste av oss begynner å glemme hvordan livet var uten, vi begynner å ta det for gitt. Her om dagen var jeg hos legen og mens vi satt der svikta strømmen. Vi måtte avslutte timen, for han kunne ikke fortsette uten å ha tilgang til nett og pc. Slik har det blitt, digitale tjenester er ikke lenger science fiction, digitale tjenester har blitt en helt normal del av hverdagen vår. Og det er jo ikke bare vi vanlige forbrukere som har endret måter å gjøre ting på. Bedrifter, kommuner, stat og regjering har i stor grad endret rutiner og strategier de siste tiårene. Endringene digitale tjenester har ført til er enorme, hele samfunnsstrukturen er transformert, den tradisjonelle økonomien har fått seg en skikkelig prøve og det rokkes ved lover og regler. Hverdagskulturen vår er endret og store deler av det gamle grunnlaget vårt er borte. Hvert år forsvinner det haugevis av arbeidsplasser på grunn av automatisering. I følge en rapport fra NHO forsvant det fra 2009 til 2014 mellom 166 000 og 200 000 jobber i Norge og hvis det fortsetter i dette tempoet vil ca 35% av jobbene vi har i dag forsvinne i løpet av 20 år. Nye arbeidsplasser vil samtidig komme til, men hvordan puslespillbitene skal falle på plass vil bli spennende å følge med på. Rapporten kan lastes ned HER.

Les også: Digitalt nettsamfunn

Digitaliseringen fører også med seg mange fantastiske og gode ting. Veldedighetssider blir spredd og på Facebook får man tilbud om å opprette pengeinnsamling til en veldedig sak i forbindelse med bursdagen sin, noe mange gjør. Mange finner kjærligheten, jeg kjenner flere familier som ikke hadde vært til om ikke Tinder fantes. Det finnes mange sider hvor folk som føler seg ensomme kan finne noen å tilbringe tid med, for eksempel Venneportalen. Man kan kommunisere med kjente og kjære på tvers av jordkloden og kjæledyr som har forvillet seg vekk kommer oftere til rette igjen på grunn av sider som for eksempel Dyrebar og spredning på sosiale medier. Miljøet elsker at det finnes så mange tilgjengelige gjenbrukssider. På Frivillig.no kan du melde deg opp som frivillig i alt fra leksehjelp, som flyktningguide og til å gjøre matvarehandling for eldre, og vi har også appen Nabohjelp, som bringer nabolaget tettere sammen ved å hjelpe hverandre.

Disse digitale tjenestene gjør verden litt mer vakker og harmonisk, men har digitaliseringen egentlig gjort det mer vakkert og harmonisk for oss?
Jeg husker godt hvordan det var å leve et analogt liv og den første tanken som slår meg er at jeg forstår ikke helt hvordan vi greide det. Men når jeg kjenner bedre etter, forstår jeg det godt. Joda, gjøremål tok lenger tid å utføre. Jeg gikk til banken og betalte regningene mine og jeg måtte dra helt til senteret hvis jeg skulle kjøpe meg en cd. Nå er både bankkontoret og platebutikken borte og jeg kjenner at jeg savner det litt, for var det egentlig så stressende og tidkrevende? Surrealistisk nok føler jeg at man hadde bedre tid før. Når verden effektiviseres stiger også forventningene til hva du skal rekke å gjøre. Forskjellige gjøremål du trengte flere dager for å gjennomføre tidligere, kan nå gjøres på et par timer. Men det at det er gjort på et par timer betyr ikke at du kan slappe av de neste dagene. Det betyr bare at du får tid til å gjøre mye mer.

For min del kjentes verden ut som et varmere og vennligere sted før, til tross for alle de flotte og fine digitale tjenestene vi har fått. Man måtte ut av huset for å gjøre pliktene sine og samhandle med ekte mennesker, ansikt til ansikt. I dag går ikke dette automatisk, du må ta et visst initiativ selv for ikke å bli isolert, og for mange mennesker er det av forskjellige grunner vanskelig å komme seg over dørterskelen hvis de ikke har noe viktig de er nødt til å gjøre utenfor de fire veggene.

Digitale tjenester i fremtiden

Jeg så et program på tv for et par år siden som tok for seg de siste 100 årene, tiår for tiår. I følge programmet ble det i den industrielle revolusjonen sagt at maskinene skulle jobbe mer, slik at mennesker kunne jobbe mindre. Istedet ble det bare skapt nye jobber, hvor mange av de i bunn og grunn var unødvendige og meningsløse. I framtiden håper jeg at digitale tjenester gjør at vi kan jobbe mindre og heller bruke mer tid på hverandre og jordkloden. Idealistisk – Ja. Umulig? Nei. Vi har allerde verktøyene som trengs for å gjøre livene våre mer harmoniske og vakre, det handler bare om hvordan man velger å bruke de. Jeg tror at det vil bli utviklet utrolig mange nyttige digitale tjenester de neste årene, den digitale revolusjonen er enda ikke i mål. Tenk på noen skikkelig fantasifulle løsninger som kun hører filmer til. Tenker du? Jeg tenker på at man kan lage opptak av drømmene sine og se de senere, og så tenker jeg på at kanskje det en gang kommer en app som kan gjøre at du kan scanne deg selv for sykdommer med telefonen. Jeg tenker på apper som oversetter alle mulige språk direkte og sammenhengende, til og med dyrespråk. Ting jeg så på filmer som barn, som var ren fantasi og science fiction, er ting vi omgir oss med i dag. Fremtiden innen digitale tjenester blir et eventyr!

Ta forresten en titt på videoen i linken under, en reklamevideo for Google Assistant. Gjør deg klar for et bredt smil og og en god dose nostalgi!
HOME ALONE AGAIN (Youtube)
Google Assistant er temmelig futuristisk og kan være enda en pekepinn på hva som kan bli mulig i fremtiden. Mest av alt håper og tror jeg at det vil komme mange nye digitale tjenester som vil bidra til enda mer omtanke for miljøet og til mennesker rundt om i verden.

“Det er viktig å huske på at ingen vet hva utfallet blir, men at det er oss mennesker som skaper fremtiden og det er vi som må ta valg.”

Dette sitatet er fra et intervju på Forskning.no, av Tale Skjølsvik som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus og forsker på hvordan digitalisering påvirker jobber.

Det er mulig jeg høres gammeldags ut nå, men min mening er at digitaliseringen har gjort oss mer stressa og upersonlige. Vi blir til digitale utgaver av oss selv hvor det er flott og politisk korrekt å vise intellekt og godhet, først og fremst i digital form. Digitale tjenester drar hele verden inn i lokalsamfunnet og internasjonal handel tar over mye av markedet, noe som har fjernet mye av sjarmen i lokalsamfunn rundt omkring.
Det finnes en ekte verden med ekte mennesker og selv om jeg tror man kan kombinere de to verdenene – Den analoge og den digitale, tror jeg det er viktig å være bevisst på å ikke la det digitale få helt overtak.

Jeg har en sønn på snart 12 år. Han vet ikke om noe annet. Han vet ikke hvordan man kan greie seg uten nett og digitale tjenester. Der har min og eldre generasjoner et fortrinn. Men det er de yngste som skal ta over, og de aner ikke hvordan man skal overleve uten disse verktøyene. Ikke for å være superdramatisk her, men hva hvis det en dag går galt? Hva hvis vi blir utsatt for noe som gjør at digitale tjenester forsvinner? Kanskje en miljøkatastrofe, eller digital terror? I følge Hans Christian Pretorius som er avdelingsdirektør i NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet), går digitaliseringen framover i så stor hastighet at systemene ofte blir sårbare. Og selv om det vil utvikles enda kraftigere og enda mer robuste skjold, er det ikke gitt at ingenting noensinne skal greie å kræsje den digitale verdenen. Hvis den digitale verdenen bryter sammen, bryter den analoge verdenen også sammen. Vi må ta ansvar for å huske på menneskene bak alt det digitale. Vi må holde liv i viktig kunnskap, og lære de yngste om naturen og om menneskelig samspill i praksis. Vi må vise dem at en skjerm ikke overgår blikkontakt og et smil.

«Ikke på tusen år vil kunstig intelligens kunne erstatte menneskehjernen eller enda mindre – hjertet. Det finnes ikke noen god digital erstatning for menneskelig intuisjon og empati».

-Peter Schwartz

Kulturer er stadig i endring og det er bare sånn verden er. Men tempoet verden forandres i er raskere nå enn noen gang, noe studiene mine virkelig har fått meg til å innse. Dette er den siste oppgaven jeg skal levere i faget Digital Markedsføring og jeg takker og bukker for all kunnskapen jeg sitter igjen med. Det å studere Digital Markedsføring har tidvis vært mentalt krevende, men først og fremst utrolig spennende. Det å virkelig sette seg inn i og bli bevisst på hva som egentlig har skjedd de siste årene har føltes stort og skremmende. Det er så overveldende og voldsomt, og uansett hvor mye man prøver å henge med vil man aldri kunne få full oversikt og kontroll. Hvis man skal fungere greit i samfunnet må man bare hoppe på en vogn, bli med på reisen og håpe på at føreren er til å stole på.

Takk for meg!

Kilder:

Please follow and like us: