Posted on Leave a comment

Adwords

Jeg har blitt tipset om å bruke Adwords flere ganger i forbindelse med nettbutikken min, men har enda ikke tatt meg tid til å sette meg skikkelig inn i det. Litt latskap, litt forvirring. For hvordan fungerer egentlig Adwords?

Adwords er Google sitt annonseringsverktøy og da Google er den mest brukte søkemotoren i verden sier det seg selv at å sette seg inn i hvordan Adwords fungerer kanskje ikke er så dumt for oss som vil høyere opp i søkefeltet. Det handler om å se og bli sett. Det skal sies at jeg tidligere har opprettet Adwords-konto og også annonsert, men jeg har på følelsen at jeg kun vet en liten brøkdel om hvordan dette egentlig fungerer og om hvordan man setter opp en god annonse.

be_seen

Internett byr på knallhard konkurranse, alle kan åpne en butikk, alle kan skrive en blogg. For å utmerke seg er det åpenbart at man bør sette seg inn i hva man kan gjøre for å synes bedre og hvilke muligheter som finnes. Adwords er eksempel på et verktøy man kan ha god nytte av, og nå er det på høy tid at jeg setter meg inn i dette, først og fremst for nettbutikkens del, men også for bloggen.

Mediesamfunnet

“Mediene inngår i økonomiske, kulturelle og politiske prosesser. Ord, bilder og musikk former medienes mange genrer: Fra reklame til nyhetsjournalistikk, fra såpeoperaer til fotballreferater, fra politiske debatter til spillefilmer og romaner”

– Jostein Gripsrud, forfatter av boka Mediekultur, mediesamfunn

Mediesamfunnet har blitt mer og mer nettbasert, der massemediene tidligere bestod av tv, aviser og radio, har internett ført til en konvergens, altså en sammensmelting, hvor grensene for hva som er hva er mer diffuse og de forskjellige mediene likner mer og mer på hverandre. Selv om både tv, aviser og radio fortsatt eksisterer, kan du nå lese nyheter på nett, se tv på nett og høre radio på nett, gjerne fra en og samme nettside (f.eks nrk.no). Mediesamfunnet har endret seg mye de siste årene og aktører har vært nødt til å holde seg oppdaterte hele veien for ikke å ramle av lasset.
Hva har adwords å si for medieindustrien? Og hvem bruker adwords?

I følge markedsføringsfirmaet Iprospect blir over 90% av Norges nettsøk gjort via Google og det er klart at dette har betydning for medieindustrien. I Norge er det mange aktører, både store og små, som benytter seg av Adwords. Nøstebarn, 123levert, Fretex, Finn.no og Iprospect selv, er noen eksempler på dette.

Hva betyr Adwords for medieindustrien?

For en tid tilbake fikk jeg meg ekstrajobb på et avistrykkeri, og selv om jeg ikke har jobbet der mer enn et halvt års tid, har jeg flere ganger kjent på stemningen som kan komme over kollegaene mine nå og da. De fleste jeg jobber med har hatt dette som arbeidsplass i åresvis, men vil det vare? Dette har jeg oppfattet som en reell bekymring, noe som kan bekreftes fra flere hold. I følge SSB har faktisk andelen som leser papiraviser sunket fra 49 til 42 prosent bare det siste året. Avisene har fulgt den digitale utviklingen og tilbyr nettutgaver, noe som tidligere pleide å være gratis. Det har nå blitt mer og mer vanlig at avisene tar betalt for at kunder skal få tilgang til hele nettutgaven, men i dagens samfunn hvor nyhetene når fram uansett, er det ikke en selvfølge at man prioriterer å bruke penger på dette. Dermed risikerer aviser å miste lesere også på nettutgavene.
Med denne utviklingen kan det å annonsere via avisene bli mindre og mindre attraktivt, og løsninger som Google Adwords og annonsering via for eksempel Facebook blir mer aktuelt, for det er der folk er. Det skal imidlertid nevnes at betalingsviljen for digitale avisprodukter i Norge visstnok er høyest i verden, i følge forskning.no.
Allikevel er det ikke til å komme unna at det har dukket opp alternativer som retter seg mer konkret mot aktuelle kunder og som på denne måten gjerne blir mer lønnsomt, dermed står Adwords i en god posisjon til å overta mange kunder fra tradisjonelle annonseplass-tilbydere.

Også reklamebyråer og mediebyråer  tilbyr i dag hjelp til å gi bedrifter maks utbytte av Adwords . Denne bransjen må som alle andre holde online_advertising_specialistsseg oppdaterte på hva som skjer i det digitale universet, og så lenge de gjør det, bør det ikke være store hindre i å få oppdrag. Vi lever i en materialistisk verden, en verden som skal selge oss ting vi ikke har bruk for, til enhver tid. Og det funker. Reklamebransjen preger livene våre, hver dag, uansett hva slags medier vi bruker og nesten uansett hvor vi går. Selv om folk flest på egenhånd kan lage annonser som ser gode ut, tenker jeg at så lenge reklamebyråer og mediebyråer holder seg oppdaterte, har de jobber også i framtiden.

Adwords steg for steg

Hvis du først klarer å fange oppmerksomheten i dagens mediesamfunn når du ut til flere enn tidligere. Per i dag har ingen, såvidt jeg vet (bortsett fra læreren min og mamma), lest noen av innleggene på bloggen min. Dette skal jeg nå se om jeg kan gjøre noe med ved hjelp av Google sitt annonseringsverktøy.
For noen dager siden installerte jeg Jetpack i forbindelse med bloggen, et verktøy som lar deg se hvor mange som har vært inne på bloggen din, de siste dagene har resultatet vist null. NULL!
Nå skal vi kjøre et lite prosjekt hvor jeg skal opprette en Adwordskampanje i forbindelse med bloggen, så får vi se hva jeg lærer på veien og om det gir resultater – Vi går for learning by doing!

Dag 1: Det gikk lett og greit å registrere seg som bruker og vel inne på siden fikk jeg enkelt satt opp et dagsbudsjett. Jeg valgte å sette opp kr 10 i gjennomsnittlig dagsbudsjett. Her kom det klart fram at man som annonsør kun betaler når noen klikker på annonsen din, noe som gjør at du kun betaler når noen faktisk er interessert i å se hva du har å tilby. Målgruppen fikk jeg peilet meg inn på ved å velge bortimot 20 søkeord som står i samsvar med bloggen. Hvert søkeord jeg oppga antydet hvor mye trafikk jeg i gjennomsnitt kan forvente å få pr mnd hvis jeg har med ordet i kampanjen min. Til sammen kan jeg nå visstnok forvente å kunne oppnå en daglig rekkevidde på 26 klikk og 540 visninger.
Når målgruppen var i boks valgte jeg hvilket geografiske område som passet best til mitt formål. Jeg valgte at annonsen skal synes i Norge, men det er også mulig å velge hele verden eller snevre det inn til lokale områder.
Etter dette fikk jeg beskjed om å angi bud og ble anbefalt at jeg til å begynne med lar Adwords angi automatiske bud. Men hva betyr dette? Jo, et budbeløp er rett og slett det høyeste beløpet du er villig til å betale for et klikk på annonsen. Man kan også velge budbeløp manuelt, men jeg for min del følger rådet og lar Adwords styre dette i første omgang.
Jeg måtte så velge hvilke av Googles annonsenettverk annonsen skal bli vist i – Søkenettverket og/ eller Displaynettverket. Forskjellen på disse er at i søkenettverket vil du få flest treff når noen søker etter produkter eller tjenester som du tilbyr. Ved annonsering på displaynettverket kan annonsen komme opp på flere forskjellige steder, litt avhengig av brukerens historikk på Google. Jeg valgte å annonsere i begge nettverkene.
Til slutt var det å sette inn tekst til annonsen og trykke inn betalingsinformasjon, og voilaaa! Nå gjenstår det bare å se om det blir noen klikk på bloggen framover.

Dag 2: Jeg har hatt 5 klikk på bloggen! Det er 5 mer enn 0 og 5 skritt i positiv retning. Hurra!
Jeg har også fått en mail fra Adwords med linker som viser til tips og veiledning av hvordan jeg kan få best mulig utbytte av annonseringen.hmm Det er denne mailen som akkurat har gjort meg oppmerksom på at Adwords kanskje ikke er så enkelt som det føltes som på dag 1, hvis du vil lage en så god annonse som mulig. Her er det mye å sette seg inn i og antakeligvis er det en del å vinne på å ta seg tid til å lære seg systemet mer inngående. Men med litt tid er det nok slettes ikke en uoverkommelig oppgave, Google er flinke til å veilede og forklare på en ryddig og grei måte.

Dag 5: Etter til sammen 5 dager har jeg nå hatt 28 klikk på annonsen og til sammen 1871 visninger. 1,44% av alle som ser annonsen ender opp med å klikke, noe som er forholdsvis bra. Den siste uka har jeg brukt litt tid på å lese om annonseutvidelser, som blant annet gir bedre synlighet, annonseplassering som går på hvor høyt oppe en annonse vises på en søkeresultatside, samt mye mer. Jeg gleder meg til å ta i bruk Adwords i forbindelse med nettbutikken min, nå som jeg føler meg bittelitt klokere enn jeg var for noen dager siden.

Konklusjonen min er at det å sette opp en annonse i Adwords er i og for seg enkelt, men det å sette opp en virkelig god annonse med maks potensiale krever litt mer. I denne omgang har jeg gått for anbefalte løsninger for nybegynnere. Jeg tenker at et hjelpemiddel som Adwords kan virke litt innvikla med en gang, men så fort du har brukt litt tid på det, vil det nok framstå passe oversiktlig og greit, noe som åpner opp for å kunne bli litt mer avansert etterhvert.

Neste steg nå må kanskje bli å sette seg inn i Google Analythics, enda et kjekt hjelpemiddel som kan være til god hjelp for bedrifter. Stay tuned!

 

Kilder:
“Den Digitale Økonomien”, Arne Krokan
https://www.iprospect.com/no/no/blog/sokemotoren-som-vil-redde-verden/
http://www.ssb.no/kultur-og-fritid/statistikker/medie/aar/2016-04-14
http://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2016/08/Betaling-for-nettaviser-har-ikke-blitt-en-loesning
http://forskning.no/media/2016/08/nordmenn-er-mest-villige-til-betale-nettaviser

 

Please follow and like us: